TIPURI DE ZMEE (KITE-uri)

Kite-urile se pot claifica dupa mai multe criterii:

Clasificare dupa destiatie:

1. Kite-uri pentru fun si antrenament.

Acestea sunt kite-uri de dimensiuni mici (pana la 3 m), au de obicei 2 suspante lungi (lines) si sunt folosite (dupa cum le este denumirea) pentru a invata sa manuiesti un kite sau, simplu, pentru a te juca.

2. Kite-uri pentru tractiune pe uscat:

Acestea au suprafete mai mari decat cele de antrenament si au 4 sau 5 lines (suspante lungi). Sunt folosite pentru snowkiting, landkiting, buggying, etc.

3. Kite-uri pentru apa (petru kiteboarding):

Sunt cele folosite pentru a te da pe apa. Au o sprafata mai mare pentru a te putea ridica din apa. Oricum, suprafata (marimea) kite-ului se alege in functie de greutatea rideruli si de forta vantului.

Clasificare dupa metoda constructiva:

1. Foil Kites:

Sunt kite-uri construite pe baza unor alveole umplute natural cu aer din vant. Sunt asemanatoare parapantelor. Acestea sunt folosite mai mult ca si kite-uri de antrnament, fun si pt. tractiune pe uscat. Nu sunt foarte mult preferate de rideri pe apa deoarece sunt mai greu de ridicat din apa uneori chiar imposibil (atunci cand se intampla sa cada in apa si se desumfla). Insa, avantajul lor este ca sunt mai rezistente.

Kite-urile foil pot fi cu alveole deschise (open cells) si cu alveole inchise (closed cells) acestea din urma putand fi folosite si pe apa.

2. C-Kites.

Sunt in special destinate kiteboarding-ului (kiting pe apa) si sunt special construite pentru a raspunde foarte eficient si rapid la comenzile riderului. Ca principiu constructiv au niste tuburi umflate care ii mentin forma. Aceste tuburi il fac sa fie mai putin rezistent la impacturi cu obiecte si forme de relief mai tari. Totusi, multi rideri le prefera si pe zapada datorita eficientei cu care raspund la comenzi.

 

3. BOW Kites:

Sunt o generatie de kite-uri mai noua, special construite pentru a acoperii o plaja mai larga de viteze ale vantului si au sistemul depower mult mai eficient. Totusi, riderii experimentati, spun ca raspund un pic mai incet la comenzi decat C-kite-urile. Au la baza tot tuburi umflate ca si C-kite-urile insa au o alta forma (seamana un pic cu un cozoroc de sapca).

4. Kite-uri hibride.

Pentru a acopierii o plaja cat mai mare de viteze ale vantului, trebuie sa aveti mai multe kite-uri.

In afara de kite-uri, mai ai nevoie de harness, de placa de snowboard sau skiuri, de casca de protectie si de o mica armura pt. protejarea coloanei vertebrale si eentual coate - umeri..

Harnessul poate fii seat harness (cel in care intrii ca intr-un pantalon scurt) si waist harness (cel care este doar in jurul taliei).

Autor: Dan

trafic ranking